Wat zijn de voordelen van een website met een CMS

Een CMS (Content Management System, ofwel webbeheersysteem) biedt grote voordelen boven een ouderwetse, 'hard' gebouwde website.

  • Vormgeving en inhoud zijn in een CMS gescheiden. Het ontwerp ligt ahw. als een schil over de content (de inhoud). Dat betekent dat áls je ooit een andere 'look & feel' wilt hebben, het een kwestie is van een nieuw ontwerp maken. Zonder dat de inhoud van de website opnieuw hoeft te worden ingevoerd kan hij er totaal anders uit zien.
  • De website blijft door de scheiding van inhoud en vormgeving consistent: er kunnen niet zomaar pagina's ontstaan die afwijken van de structuur en vormgeving.
  • Als je kunt lezen en typen, kun je ook je website beheren - tenminste, als hij door Sites4ondernemers is gebouwd! Elk CMS heeft een beheermodule, waarin je zelf pagina's aanpast en nieuwe aanmaakt, nieuwe elementen aan het menu toevoegt, plaatjes plaatst. Je kunt zelf door blijven bouwen aan de site, zonder steeds externe kosten te hoeven maken. De aanvankelijk investering verdient zich dus snel terug.
  • Voor het beheer van een CMS heb je geen ingewikkelde programma's nodig. Een computer met browser (bijv. Internet Explorer of Firefox) en een internet-verbinding zijn al wat je nodig hebt om je site up to date te houden.
  • Meerdere mensen kunnen aan een website werken. Iedereen kan bepaalde rechten krijgen, waardoor de een bijv de nieuwssectie kan beheren en een collega de algemene content. Zonder bang te hoeven zijn dat de een het werk van de ander aantast.
  • Een CMS reduceert de tijd tussen schrijven en publiceren. Het is eenvoudig je site actueel te houden, waardoor de website een krachtig communicatiemedium kan worden.
  • Een CMS is zeer toegankelijk voor zoekmachines, waardoor je site een betere kans maakt hoog te eindigen in de lijst van zoekresultaten.
  • Tot slot: een CMS heeft allerlei handige extra's, zoals een zoekfunctie, een gastenboek, of een inlogscherm waardoor geregistreerde bezoekers delen van de site kunnen zien die voor anderen verborgen blijven. Al deze functies kunnen overigens ook gemakkelijk uit gezet worden.

Zijn er ook nadelen aan een CMS?

Weinig, eerlijk gezegd. Toch kent ook elk CMS zijn beperkingen. En: hoe ingewikkelder zaken je er mee wilt doen, hoe langer de leercurve is voor de eindgebruiker. Het Open Source CMS dat wij gebruiken voor onze websites munt uit in gebruikersgemak, terwijl er toch zeer uitgebreide mogelijkheden zijn.